fbpx

Hele zalm met dukkah

Hele zalm met dukkah 1024 680 Deborah

Hele zalm met dukkah

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo zalm op de huid
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • 80 gr hazelnoten
  • 1 el sesamzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijn
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl karwijzaad
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Tahini yoghurt:

  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 el Tahin
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van een halve citroen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
Begin met het maken van de dukkah. Rooster de hazelnoten met het sesamzaad, het korianderzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan. Stamp het samen met wat zout in een vijzel. Het is lekker als je nog wat grove stukjes behoudt dus stamp het niet te fijn.
Leg de zalmmoot met de huidkant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Breng de zalm op smaak met iets peper en het sap en de rasp (citroen eerst wassen) van een halve citroen. Verdeel de dukkah over de zalm. Zorg ervoor dat de hele zalm goed bedekt is.
Drizzle er een klein beetje olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven. Bak de zalm in ongeveer 12 – 15 minuten gaar in de oven. De zalm is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat er uitkomt wit, dan is hij eigenlijk al te ver.
Meng de yoghurt met de Tahin, een geperst teentje knoflook en het sap van een halve citroen.
Serveer de zalm met de yoghurt en een frisse salade.
De huid eet je niet op, want deze wordt een beetje nat. Maar je kunt de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen.

Tip:

Serveer er zoete aardappel frietjes bij.