Vetten

Vetten 1024 644 Deborah

Vetten

Wat zijn vetten en waarvoor dienen ze:

Vetten zijn leveranciers van energie door verbranding.

Ze transporteren en slaan de in vet oplosbare vitamines op (A, D, E, K).

Ze zorgen voor isolatie en bescherming van weefsel en organen.

Ze zijn smaakmakers van de voeding en verzadigder.

Voorbeelden van dierlijke en plantaardige vetten:

Dierlijke vetten:

  • Vlees
  • Vis
  • Gevogelte
  • Wild
  • Eieren
  • Roomboter
  • Margarine
  • Halvarine
  • Melk
  • Kaas
  • Melkproducten

Plantaardige vetten:

  • Olie
  • Planten margarine
  • Kokos
  • Cacaobonen
  • Noten
  • Pinda’s
  • Avocado

Maar er bestaan ook vette die zeer schadelijk zijn namelijk de transvetten.

Aanbevolen hoeveelheid:

Tussen de 20 – 40 EN% vet per dag.