fbpx

Sporten en zwangerschap

Sporten en zwangerschap 768 1024 Deborah

Sporten en zwangerschap

Voor mijn zwangerschap:

Ik sportte rond de 4/5 keer per week intensief. Voornamelijk hardlopen en wielrennen. Ik vind de afwisseling erg fijn en ik merk dat ik door het fietsen meer uithoudingsvermogen heb gekregen tijdens het hardlopen.

Tijdens mijn zwangerschap:

Doordat ik last had van misselijkheid en vermoeidheid heb ik het sporten op een laag pitje gezet. De gehele zwangerschap heb ik veel gewandeld en af en toe een rondje gefietst.

Na mijn zwangerschap:

Ik kon niet wachten tot ik weer mocht beginnen met sporten. Je kunt op internet veel vinden over wanneer het verstandig is om weer te beginnen. In ieder geval wordt er vaak aangeraden om 6 weken te wachten mits je een goede en natuurlijke bevalling hebt gehad.

Ik ging veel wandelen en ik deed na 6 weken, ja precies 6 weken, mijn eerste rondje op mijn mountainbike om rustig te beginnen. Dit was ontzettend wennen maar heerlijk om weer sportief bezig te zijn. Met hardlopen heb ik 12 weken gewacht omdat het een negatief effect kan hebben op je lichaam als je te snel een sport doet waarbij er schokbelasting op je lichaam komt.

Ik begon met 1 minuut rennen en 3 minuten wandelen en dit bouwde ik uit tot ik weer 5 km op een redelijk tempo kon hardlopen.

Hoe combineer ik dit met mijn kindje:

Omdat mijn man regelmatig weg is met zijn werk, ook in de avonden en weekenden, wilde ik heel graag samen met mijn kindje kunnen sporten. Wij zijn ons gaan verdiepen in een hardloopkinderwagen en hebben een hele geschikte gevonden van thule.

Vanaf 4 maanden ging mijn kindje mee in de wagen en die viel vaak direct in slaap door de relaxte bewegingen. Ik ben vrij snel begonnen met hem waardoor ik fit ben geworden met de wagen. Hierdoor loop ik nu zonder problemen meer dan 10 kilometer achter de wagen.

Mijn kindje is inmiddels 1 jaar en gaat zonder problemen mee. Dit maakt het sporten dan ook een stuk leuker en makkelijker te realiseren. Ik raad het daarom ook iedereen aan. In het begin is het zwaar en heel erg wennen maar als je eenmaal door die fase heen bent heb je er alleen maar profijt van.